Stancija Kumparička je obiteljsko gospodarstvo na kojem uzgajamo koze i proizvodimo kozje sireve vrhunske kvalitete. Stancija je izgrađena još u 14. stoljeću, a sada je u potpunosti obnovljena.


Na našim ekološki čistim pašnjacima, punim aromatičnog bilja, pase 250 koza. Pašnjaci se protežu na 200 hektara zemlje između Mutvorana i Krnice, na istočnoj obali Istre.


Naše proizvode načinjene iz nepasteriziraog mlijeka - jogurt, skutu, svježe laktične sireve i polutvrde sireve, karamel te ostale delicije - naći ćete u trgovini na našoj stanciji, u trgovini na centralnoj tržnici u Puli, a možete ih i naručiti pa ćemo vam ih poslati poštom.

 

S veseljem Vas očekujemo!

Stancija Kumparička otvorena je cijelu godinu. Na njoj ćemo Vas sa zadovoljstvom ugostiti u našoj konobi Primitiva. Kod nas ćete moći prisustvovati gastronomskim događajima i pohađati tečajeve proizvodnje sira. Posjetitelji mogu vidjeti cijeli taj proces, od mužnje do dozrijevanja sireva. Naše načelo je potpuno poštivanje prirode, a naš cilj je promicanje autentičnih okusa u gastronomiji. To želimo podijeliti i s Vama.


Mnogi vrhunski restorani na svom meniju nude naše sireve jer su prepoznali izvrsnost naših proizvoda. Ona se temelji na najboljem što daje priroda, ali i na ljubavi prema životinjama i zadovoljstvu u onom što radimo, a to dijele svi koji žive i rade na našoj stanciji. Posjetite nas i podijelite s nama te gušte.

NAŠE KOZE

Stancija Kumparička je jedna od rijetkih sirana u široj regiji , koja ima vlastito stado koza. Uzgajamo ih, sami ih muzemo i pravimo sireve od tog mlijeka i na taj način u potpunosti kontroliramo i garantiramo kvalitetu mlijeka i ukusnih sireva koji od njega nastaju.


Naše koze uživaju slobodnu pašu u prirodi cijeli dan, a kad se požele skloniti od vjetra i kiše imaju na raspolaganju zatvoren prostor u koji odlaze po vlastitom nahođenju. Naravno, odrasle koze muzemo dva puta dnevno, u 5 ujutro i 5 popodne, a one same u to vrijeme dođu s pašnjaka u prostor za mužnju.

Naše koze imaju na raspolaganju različite vrste ispaše. Na našem imanju, ovisno o sezoni, raste više od 80 vrsta trava, ljekovitog bilja i drugog raslinja. Istra je, inače, poznata po svojoj biotopskoj raznolikosti.


Parenje se odvija u jesen, a mlade kozliće imamo u ožujku i travnju.


 

 

SIREVI

Na području gdje se nalazi naša stancija i gdje pasu naše koze sir se pravi stoljećima, možemo reći i od predrimskog doba, kad su ovdje živjeli Histri. Zanimljivo je, a sigurno nije slučajno, da je koza, odnosno Jarac, glavni simbol Istre i da krasi njen grb.


Sa svakim zalogajem našeg sira, dakle, ući ćete duboko u povijest, osjetit ćete okuse istarskih pašnjaka, okus mlijeka naših koza, blagu slanoću zraka s mora koje je udaljeno tek nekoliko kilometara od Kumparičke. Isto tako osjetit ćete sav ljudski trud uložen u sir kroz svakodnevno pažnju i praćenje njegova dozrijevanja u sirani. Možemo s ponosom reći da imamo polutvrde kozje sireve od nepasteriziranog (sirovog) mlijeka stare više od 30 mjeseci, koji su postali pravi gastronomski specijalitet.

Proizvodimo polutvrde sireve stare d 3 do 30 mjeseci, potom svježe sireve iz nepasteriziranog mlijeka (u obliku rolada, malih sirnih kolača i slično), feta sir i skutu.


Sve, od uzgoja koza do dozrijevanja sira, radimo u skladu s HACCP sustavom higijenskog nadzora te za svaki sir imamo zabilježene podatke o svakoj fazi proizvodnje.


Također, s ponosom možemo istaknuti da su mnogi kupci naših sireva postali stalni konzumenti, ili jednostavnije rečeno - tko je došao jednom rado nam se vraća.

AKTIVNOSTI

Uz sir, na Kumparički Vam nudimo - doživljaj! Ima mjesta na koja dođete, udahnete zrak i osjetite “ono nešto”. Takvo mjesto je Kumparička, da li zbog svog zemljopisnog položaja s pogledom na drevni Mutvoran i na bregove južne Istre, ili zbog obilja vegetacije, zbog svoje jednostavne ali elegantne arhitekture, zbog svakovrsnih domaćih životinja koje žive slobodno i prirodno, zbog miješanja vjetrova i mirisa s mora i s kopna...Tko zna! Ali ni malo ne čudi da je upravo ova lokacija stoljećima bila sjedište imanja.


Na Kumparičku možete doći na degustacije ili na obilazak imanja i sirane. Možete doći u manjim grupama ili kao velika grupa (na primjer, organizirani posjet jedne tvrtke, škole...)a mi ćemo, uz vašu prethodnu najavu, organizirati ručkove, večere, degustacije sireva uz vrhunska vina, maslinova ulja i domaće kobasice.


U okviru takvih posjeta naravno, možete kupiti sireve u našoj trgovini.

 

 

NAPRAVIMO ZAJEDNO SIR

8:00 - 12:00

Za jutarnje tipove imamo rješenje!

Do 8 ujutro koze su pomuzene, onda zajedno s vama popijemo jutarnju kavu i napravimo plan koji sir ćemo raditi danas. Obučemo vas u zaštitna odjela, temeljito operete ruke - u siranu!


Pod budnim okom sirara, zajedno ćemo od svježeg mlijeka stvoriti vrhunski sir, a u zrionici ćemo istraživati kako se sir razvija.


Kad završimo akciju u sirani, čeka nas dobar brunch, a poslije toga vam predlažemo izlet našim krajevima.

doručak, radionicu o sirarstvu, degustacija sireva, topli brunch od vrhunskih lokalnih namirnica, te svaki sudionik dobiva dva koluta sira.


Maksimalno 6 osoba - minimalno 3 osobe, Kontaktirajte nas za cijene i rezervacije

IZLET S KOZAMA

17:00 - 19:00

Naše koze jedu samo vani. Svako jutro i popodne vodimo ih na ispašu. Upoznajte se sa kozarstvom. Sa sobom nosimo pastirsku torbu s laganom marendom.


Predivan je osjećaj prileći uz rub livade, pritom nešto popiti i pojesti i gledati što koze jedu i što rade u prirodi. Vidjet ćete kako ovčarski pas obavlja posao, upoznat ćete neopisivu prirodnu raskoš Istre.


Kad se vratimo na stanciju čeka nas ozbiljna degustacija sireva i ostalih plodova Istre.Moći ćete pomusti kozicu i probati što to nastaje iz biljaka koje smo vidjeli.

Popodnevni paket od 15 do 17 sati uključuje:

pastirska torba s pravom domaćom hranom i pićem, radionica o kozarstvu, degustacija sireva uz prava domaća pića


Maksimalno 20 osoba – minimalno 4 osobe, kontaktirajte nas za cijene i rezervacije.

PRIMITIVA & PLAC-E

19:00 - 22:00

KONOBA PRIMITIVA

Mi naravno jedemo svaki dan. Pridružite nam se u 19 sati, kada mi počinjemo spremati hranu za Vas i za nas. Naša jela iz lokalnih namirnica razlikuju iz dana u dan ovisno o sezoni.


Ako je dan bio dobar, ako su vibracije dobre i atmosfera oko nas, onda volimo dobro i popiti. Sve što pripremamo je iz našeg kraja. Sunce je na zalazu, a mi smo u usponu.

STREET FOOD BAR PLAC-E

Ako se u prijepodnevnim satima slučajno nađete u Puli, obavezno posjetite street food bar PLAC-E gdje ponudom pratimo svjetske trendove sa namirnicama isključivo sa pulske tržnice. Možemo se pohvaliti sa tjesteninom i kruhom iz vlastite kuhinje. I najgladniji će biti siti.


Vjerojatno najbolji street food u gradu!


Tko ima sreće i pogodi pravi dan, u večernjim satima će na istom mjestu naša ekipa za Vas spremati hranu, nuditi piće i dobru zabavu. Pratite našu facebook stranicu za informacije o svim događanjima.

PARTY NA KUMPARIČKI

23:00 - ...

Noć je mlada, vrijeme satira i nimfa dolazi… Do sada je sve dobro prošlo i vrijeme je za party. Atmosfera je dobra, a cocktailisu tu da prate stvar. Plesat ćemo oko vatre i dočekati zoru. Bio mjesec pun ili prazan, svaki je mjesec dobar razlog za party.


.

Svaki party je posebno pripremljen (custom made).

 

Maimalno 60 osoba, minimalno 20 osoba. Kontaktirajte nas za više informacija i rezervacije

GALERIJA

KONTAKT

Kako bi Vam se mogli posvetiti, pokazati sve zanimljivo na farmi, predstaviti naše sireve, molimo da nam svoj dolazak najavite.


Tita: +385 92 263 2079

Ako se Tita ne javi, tužite se Alešu na broj +385 99 669 0692

Ako i dalje ne dobijete nikoga na telefon, pošaljite nam e-mail ili navratite na Kumparičku u 19:00 - netko će biti tamo!


 

facebook Kumparička

facebook Kumparička Merkat Pula

Kontaktirajte nas

Vaši detalji

Detalji rezervacije